Jij in de wereld


Bij Rombouts word je een wereldburger!

Hier bij Rombouts leer je niet alleen stof uit boeken. Wij maken namelijk een wereldburger van je. Dat betekent dat als je bij ons afstudeert, je een positieve bijdrage kunt leveren aan de wereld. Daarvoor kijken we verder dan de gewone vakken. Dat begint al in de brugklas en gaat door tot je eindexamen. Zo leer je wat je nodig hebt om je plek in de wereld te vinden. Dat helpt je ook wanneer je in de bovenbouw een vakkenprofiel moet kiezen en in je laatste jaar een vervolgopleiding.

Hoe gaan we dat precies doen?

We hebben het Loopbaan Oriëntatie Begeleidingsproject (LOB-project) ‘Jij in de wereld’ opgezet. Je krijgt daarvoor een coach op school met wie je vanaf de brugklas regelmatig gesprekken hebt. Die gaan over wat je interessant vindt op loopbaangebied en over wat je goed kunt: je vaardigheden. Ook helpt de coach je om die vaardigheden nóg beter te maken. Daarnaast krijg je elk jaar wereldlessen en wereldburgerschapsdagen, waarin je binnen of buiten de school activiteiten doet of lessen volgt over dingen die je nodig hebt in de wereld en op de werkvloer. Hoe kun je je bijvoorbeeld in verschillende situaties het beste gedragen? Hoe werkt solliciteren? Misschien ga je wel zelf een foldertje maken voor een bedrijf.

De praktijk: stages, lezingen en excursies

Maar je gaat ook veel in de praktijk - in de échte wereld -  leren. In de brugklas ga je een dagdeel op het werk kijken van je vader of moeder, of iemand anders. En in je voorlaatste jaar volg je ergens een ‘snuffelstage’ van drie dagdelen.

In je laatste jaar ga je zelf op zoek naar een ‘personal coach’ uit de praktijk: een man of vrouw met een beroep dat jij zelf ook interessant vindt. In vijf dagdelen, verspreid tussen half oktober en half maart, gaat die vakman of vakvrouw je op de werkvloer rondleiden. Ook ga je daar praktijkopdrachten uitvoeren. Op school zullen regelmatig mensen met allerlei beroepen tijdens een lezing iets over zijn of haar werk komen vertellen. En we gaan excursies organiseren bij een bedrijf. De keuze voor een lezing of excursie is helemaal aan jou!

Realistisch beeld

Van al die gesprekken, lessen, opdrachten en stages leer je heel veel. Wat er van je verwacht wordt op de werkvloer bijvoorbeeld. Wat je nog moet leren. Of het beroep dat je altijd zo leuk leek ook echt bij jou past. En welk beroep voor jou geschikt is. Handig, want daar kun je beter al op het voortgezet onderwijs achter komen dan daarna!

Deel dit bericht