ANWB Streetwise next level bezoekt het Romboutscollege


Tijdstip: 08:30 - 16:10
Locatie: Romboutscollege

Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren uit het Voortgezet Onderwijs. De ANWB heeft daarom besloten een nieuw verkeerseducatieprogramma te ontwikkelen speciaal voor jongeren in de onderbouw klassen.

 

Op woensdag 13 september bezoekt de ANWB het Romboutscollege in Brunssum met een interactief en opvallend verkeersprogramma. Het programma bestaat uit twee onderdelen:

 

ANWB Verkeersbus

De ANWB Verkeersbus wordt ingezet om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. In de Verkeersbus doorlopen 2ejaars leerlingen zelfstandig en onder begeleiding van een Streetwise instructeur in groepjes een spannend verkeerstraject bestaande uit vijf verschillende workshops. De dode hoek wordt belicht en de jongeren doen mee aan een uitdagende kennisquiz over de verkeersregels en voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame gaat het om het inzicht te krijgen in het eigen verkeersgedrag. Tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars en het eigen verkeersgedrag. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

Verkeersworkshop ‘IK & het verkeer!’

Voor 1e jaars leerlingen is er tegelijkertijd een interactieve en leerzame verkeersworkshop van één lesuur. Deze wordt gegeven door een ANWB-instructeur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een PowerPoint presentatie via het digibord. Leerlingen wordt op een prikkelende wijze duidelijk gemaakt door middel van vragen en stellingen hoe zij zelf aan het verkeer deelnemen. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere: boetes van Verkeersovertredingen, aantallen fietsslachtoffers en het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Ook wordt ingespeeld op de emotie door het tonen van confronterende beelden. Ethische verkeersdilemma’s, ondersteund door persoonlijke verhalen, lopen als een rode draad door de workshop.